Pelaaja sinä olet tärkeä

Kuva: Mira Lönnqvist

Kuva: Mira Lönnqvist

Jokainen meistä haluaa kokea itsensä merkitykselliseksi ja hyväksytyksi omana itsenään. 

Gordon L. Flett, Yorkin yliopiston professori, on kirjoittanut ensimmäisen kattavan kuvauksen ihmisen tarpeesta kokea itsensä tärkeäksi. Teoksessaan "The Psychology of Mattering – Understanding the Human Need to be Significant" (2018) Flett kuvaa, kuinka itsensä tärkeäksi kokeminen ja huomatuksi tuleminen on keskeinen osa ihmisyyttä ja tärkeä hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden lähde.

“Itsensä tärkeäksi kokeminen ja huomatuksi tuleminen on keskeinen osa ihmisyyttä ja tärkeä hyvinvoinnin ja tyytyväisyyden lähde.”

Lasten ja nuorten kasvulle ja hyvinvoinnille on keskeistä, että he kokevat olevansa tärkeitä ja että muut ihmiset välittävät heistä.  Muut ihmiset huomaavat, jos heillä on jokin vialla ja toisaalta heiltä pyydetään vastavuoroisesti apua ja neuvoja.

Tutkimusten mukaan itsensä tärkeäksi kokeminen on positiivisessa yhteydessä lasten ja nuorten hyvinvointia tukeviin tekijöihin, kuten itsensä hyväksymiseen, itsemyötätuntoon, sosiaaliseen itseluottamukseen, minäkäsityksen kehittymiseen sekä selviytymiskyvyn eli resilienssin vahvistumiseen. 

Nämä tekijät ovat tärkeitä kasvatuksellisesti, mutta ne  kiinnittyvät suoraan myös laadukkaaseen pejaajakehitykseen. Etenkin, jos tavoitteena on kasvattaa itsevarmoja, sinnikkäitä ja yhteistyökykyisiä nuoria pelaajia.

Flettin ohjeistukset valmennuksen ja joukkueiden arkeen:

  • tiedustele, mitä pelaaja ajattelee, toivoo ja tavoittelee

  • tiedustele, miten pelaajan arki sujuu niin kotona kuin koulussa

  • osoita välittäväsi pelaajasta

  • osoita luottamusta pelaajan kykyihin kehittyä pelaajana

  • kerro pelaajan olevan tärkeä osa joukkuetta

  • kerro olevasi tyytyväinen/kiitollinen pelaajan antamasta panoksesta ja osallistumisesta

  • suhtaudu myötätuntoisesti pelaajan tekemiin virheisiin

  • anna tunnustusta hyvistä suorituksista, kehittymisestä ja saavutuksista

  • uskalla näyttää oma haavoittuvuutesi ja kerro pelaajille omista tunteistasi, onnistumisista sekä pettymyksen hetkistä

Meillä valmentajilla on velvollisuus huolehtia pelaajien psykologisesta turvallisuudesta, johon liittyy kiinteästi myös kokemus omasta tärkeydestä.

Viikottaiset treeni- ja pelitapahtumat antavat meille lukuisia tilaisuuksia saada pelaajat kokemaan itsensä tärkeiksi niin omina itsenään kuin osana joukkuetta sekä laajempaa seurayhteisöä. 

Edellinen
Edellinen

Palautteen antamisen vaikeudesta

Seuraava
Seuraava

Uusi pelaajapolvi: antihauraita vai helposti särkyviä?